M.A.G

Prof. Dr.

Melih Atahan GÜVEN

0 216 629 79 14

0 216 629 79 24

Randevu ve detaylı bilgi için

0 535 663 07 57

ANA SAYFA

PROF. DR. MELİH ATAHAN GÜVEN

İLETİŞİM

ENGLISH

Perinatoloji nedir ve neye bakar?

 

Anne adayının, anne karnındaki bebeğinin tüm olası sorunları ile ilgilenen ve önlem alan ve gerekirse tedavi eden bilim dalı Perinatoloji olup, Kadın Hastalıkları ve Doğumun yandalı olan Perinatoloji de çalışan konunun uzmanlarına da Perinatolog-Perinatoloji Uzmanı denir.

 

Riskli gebelik nedir?

 

Gebelik sürecinde, doğumda ve sonrasında bazı durumlar anne adayı ve gelişen bebeğini bazende her ikisini yaşanabilecek olumsuzluklarla ilgili olarak tehlikeye atar. Bu tehlikeli sürecin yaşanabileceği gebeliklere riskli gebelik tanımı yapılır.

 

Perinatoloji sadece riskli gebelere mi bakar?

 

Tüm gebeliklerin risksiz başlayıp o şekilde bitmesi mümkün değildir. Gebeliğinizin başında hiçbir probleminiz olmayabilir lakin gebelik ilerledikçe gebeliğe ve bebeğe ait problemlerle karşılaşabilirsiniz. İşte bu aşamada ilgili problemin çözümü ve doğum planlamasının doğru zamanda yapılabilmesi için bu konularda uzmanlaşmış olan Perinatolojiye ihtiyaç duyulur.

 

Riskli gebeliğim Yok, Perinatoloji Uzmanına gebelik takibine gidebilir miyim?

 

Elbette. Yukarda da belirtildiği gibi gebelik öncesi hiçbir risk faktörünüzün bulunmaması gebelik boyunca olumsuz bir durumla karşılaşılmayacağını garanti etmez.

 

Önceki gebelikte yaşanan ne gibi durumlar sonraki gebeliği riskli yapar?

 

Anne adayı ve bebeğe ait riskler diye ikiye ayrılabilir. Önceki gebelikte bebekle ilgili yaşanan bir olumsuzluk (suyun azalması-artması, bebeğin küçük-büyük olması, anne karnında ani bebek ölümü, bebekle ilgili genetik ve fiziksel kusurlar, erken doğum, plasenta previa-akreta vs.) risk faktörüdür. Aynı şekilde anne adayında önceki gebelikte oluşan bir durum (gebelik zehirlenmesi, gebelik şekeri, vs.) bir sonraki gebelik içinde bir risk faktörüdür.

 

Anne adayına ait hangi durumlar gebeliği riskli yapar?

 

Anne adayının bilinen; tansiyon, şeker, tiroid, böbrek, astım problemleri ve sistemik hastalıkları (SLE, kalp problemi, akciğer ve kan hastalıkları vs.), 35 yaş üstünde olması, çoğul gebelik, akraba evliliği, genetik taşıyıcılıkları, obezite, rahminde miyom olması, Rh uyuşmazlığı, rahim şekil bozuklukları, servikal yetmezlik, geçirilmiş rahimağzı problemleri (LEEP, Konizasyon) kronik ilaç kullanımı (epilepsi, psikiyatrik ilaçlar vs.)

 

Birden fazla düşük ve gebelik kaybı yaşadım, neden Perinatoloji Uzmanına gitmeliyim?

 

Bu duruma neden olan sebepler sıklıkla gelişen bebekle ilgili olup bazen anne ve baba adaylarının bazende rahim ile ilgili problemlerden kaynaklanır. Olası sebeplerin araştırılması ve gerekirse tedavi düzenlenmesinde Perinatoloji Uzmanı yardımcı olacaktır.

 

Gebeliğimin riskli olacağını biliyorum, Perinatoloji Uzmanına gitmesem olmaz mı?

 

Hepimizin arzusu anne ve bebeğinin hamilelik sürecini sağlıklı bir biçimde yaşaması ve doğum sonrası süreçte sağlıkla birlikte olmalarıdır. Perinatoloji Uzmanının görevi gebeliğe, doğuma ve sonrasına yönelik olası olumsuzlukları önlemek, tedavi etmek ve anne adayı ile bebeğini mümkün olan en iyi şartlarda birlikteliğini sağlamaya çalışmaktır. Perinatoloji Uzmanı yukarda bahsedilen birçok risk faktörü hakkında bilgi ve tecrübeye sahip olup bu konuda uzmanlaşmış hekimdir. Dolayısı ile en az risk için adresiniz Perinatoloji olmalıdır.

 

Perinatoloji Uzmanına hamile olunca mı gidilmeli?

 

Gebeliğinizin içereceği riske göre bazı durumlarda gebelik öncesi önlem açısından uygulanacak tedaviler olabilir. Bu sebeple olası riskleri belirlemek ve gerekirse tedaviyi başlamak adına hamile kalmadan önce Perinatoloji Uzmanı ile görüşmenizde fayda var.

 

Perinatoloji Uzmanı gebeliği takip edip doğum yaptırır mı?

 

Perinatoloji uzmanları elbette en güvenli şekilde gebeliğinizi takip edip doğumunu yaptırabilir. Hamilelik, doğum süreci ve doğum sonrasını takip eden süreçte yaşanabilecek problemleri öngörmek ve tedavi etmek Perinatoloji Uzmanın görevidir.

 

Kadın Doğum Uzmanına takip oluyorum, Perinatoloji Uzmanına ne zaman gitmeliyim?

 

Hiçbir riskiniz olmasa bile ense kalınlığı ölçümü ve erken anomali taraması için 12. Haftada Perinatoloji Uzmanına gidilmeli. Bu haftada bebekte olabilecek sakatlıkların %40 tespit edilebilir. Ek olarak 20-22. Haftada gelişen bebeğin tüm vücut anatomisi Perinatoloji Uzmanınca detaylı-ayrıntılı ultrason ile değerlendirilir.

 

Detaylı-Ayrıntılı Ultrasonunu neden Perinatoloji Uzmanı yapmalı?

 

20-22. Gebelik haftasında yapılan bu değerlendirmede ultrasonda bazı bulgular görülebilir ki bunlar önemli veya önemsiz olabilir. Hem bunların açıklanması hem de gerekirse Amniyosentez ve kordosentez gibi müdahaleleri yapacak kimse Perinatoloji Uzmanı olduğu için bu ultrason bu Uzmanlarca yapılmalı. Ek olarak Doğuma ve sonrasına etkileri için Perinatoloji Uzmanın vereceği bilgi gereklidir. Dolayısı gelişen bebeğin değerlendirmesi ve sağlıklı bilgi alımı için doğru adres Perinatoloji Uzmanıdır.

 

Bebeğimde gelişme geriliği ve suyunda azalma var, Doppler değerlendirmesini neden Perinatoloji Uzmanı yapmalı?

 

Bu durum sıklıkla bebeğin anne rahminde içeride sıkıntıda olduğunun göstergesidir. Bebeğin diğer bulgularla değerlendirilip sağlıklı bir şekilde Doğum zamanlamasının yapılabilmesi Doppler ile olmaktadır. Bu süreçte önemli olan bebeğin içeride sıkıntıda olduğunu söylemek değil doğru doğum zamanlamasının yapılabilmesidir. Bu konuda da en sağlıklı bilgi Perinatoloji Uzmanınca verilir.

 

Ultrasonda anne karnındaki bebeğin kalbinde kireçlenme, böbrekte genişleme, kafada su toplama, beyinde kist görüldüğünde neden Perinatoloji Uzmanına görünmeliyim?

 

Yukarda belirtilen bulguların kimisi önemli bazısı önemsizdir. Ultrasonda bu bu bulgular tek olabilir veya birkaç bulgu bir arada olabilir. Tüm bu durumlar kromozomal veya kromozomla ilişkili olmayan Genetik sendromlarla ilişkili olabilir veya olmayabilir. Bu durumun değerlendirmesi ve gelişen bebeğe etkileri konusunda bilgi Perinatoloji Uzmanınca verilir. Örneğin bebeğin beyninde kist var demenin önemi hiç yok. Önemli olan bu kist önemli mi önemsiz mi bu değerlendirmenin sağlıklı yapılabilmesidir. Bunun içinde doğru adres Perinatoloji Uzmanıdır.

 

İleri yaş gebeliğim var neden Perinatoloji Uzmanınca takip edilmeliyim?

 

35 yaş üstü gebeliklerde, bebeğe ait gelişim geriliği, kromozom bozuklukları, plasenta problemleri, zor doğum sık görülür. Yine anne adayında preeklampsi (gebelik zehirlenmesi), gebelik şekeri vs. daha sık görülür. Tüm bu olası problemleri öngörmek, tedavi etmek ve etkin bir şekilde anne ve bebeği sağlıklı bir şekilde kavuşturmak adına Perinatoloji Uzmanın gebelik takibi ve doğumu bu tür riskli gebeliklerde önemlidir.

 

İletişim

Prof. Dr. Melih Atahan GÜVEN

   Kadın Hstalıkları ve Doğum Uzmanı

   Perinatolog - Perinatoloji Uzmanı

Caddebostan Mahallesi Bağdat Caddesi Cadde Özen Apartmanı NO: 320 / 3 Erenköy - Kadıköy / İstanbul

0 216 629 79 14

0 216 629 79 24

0 535 663 07 57